Aki már kóstolta az Ikea étterem kínálatából, az tudja mire számíthat. Aki még nem kóstolta, annak meg csak annyit, hogy pont olyan izgalmas az étel, mint körbesétálni az említett áruházban. :)
Húsgolyó:
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma (apróra vágva, megfonnyasztva)
450 g darált marhahús
450 g darált sertéshús
100 g zsemlemorzsa
2 tojás
1 fej hagyma (apróra vágva, megfonnyasztva)
szerecsendió, só, bors
Az alapanyagokat összekeverjük, só, bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint.Barna mártás:
100 g vaj
100 g búzaliszt
4-5 dl marha alaplé (vagy 1db leveskockából készült leves)
2,5 dl állati tejszín
2-3 ek. sötét szójaszósz
só, bors
A vajat aranybarnára pirítjuk (barnított vaj), belekeverjük a lisztet, kissé áthevítjük.
Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az alaplevet, a szójaszószt, folyamatosan kevergetjük.
Botmixerrel simára mixeljük, sózzuk borsozzuk ha szükséges vízzel beállítjuk a mártásos sűrűséget.
Végül a húsgolyók sült olajából locsoljunk a mártás tetejére.
Végül a húsgolyók sült olajából locsoljunk a mártás tetejére.
Köret:
Héjában főtt bébiburgonya, kevés olvasztott vajban átforgatva.
Vörösáfonya dzsem:
2 dl vegyes gyümölcs íz
100 g aszalt vörös áfonya
1,5 dl víz
Az aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára, majd aprítóban kissé összeaprítjuk.
Belekeverjük a gyümölcsízbe és vízzel beállítjuk a sűrűséget, majd felforraljuk.
Ha szükséges citromlével, cukorral utóízesítjük.
Tálaláskor kb 3db bébiburgonya mellé 6-7 húsgolyót helyezünk és bevonjuk a forró barna mártással.
Külön, vagy a tányér szélére rakjuk az áfonya dzsemet.
Jó étvágyat!
Minden jó, ha jó az íze! YO EAST